CURRICULUM VITAE
Зорица Костовска


ТВ & Филмски продуцент, режисер, сценарист и новинар
дипл.дипломат и дипл. теолог

Основач на Меѓународен Филмски фестивал на културни, духовни и хумани
вредности Богородичен Покров - 2016


ПРОДУЦЕНТСКИ ПРОФИЛ И ПРИЗНАНИЈА

 • Единствен претставник од Македонија, поранешен член на Меѓународната Академија за Телевизиски уметности и науки во New York - Emmy Awards /10 години/
 • Продуцент и автор на ТВ и документарни филмски проекти од: Македонија, САД, Велика Британија, Бразил, Аргентина, Франција, Германија итн.
 • Има реализирано голем број репортажи од Македонија, Холивуд, Њујорк, Буенос Аирес, Лондон, Кан, Париз, Берлин итн. и бројни интервјуа со видни личности меѓу кои Mr. Buthros Ghali – генерален секретар на ООН, Mr. William Hapzer - Директор на UNICEF, Mr. Bruce Gordon – Претседател на TV "Paramount", Mrs. Patch Mitchel – Претседател на TV Turner Company и др.
 • Автор на „Видео мост Скопје – Солун“. Програмата беше повеќе пати емитувана на Грчката Телевизија /ЕТ-3/ и на МТВ
 • Автор на ТВ програмата „Наследство“ – Македонија, прикажувана во Европа од Europe by Satellite - EbS . /Сателитски Канал на Европскиот Парламент/
 • Автор и извршен продуцент на ТВ сериите од различни жанрови за Југо- Источна Европа – ТЕЛЕСЕЕ ТВ мрежа. Програмата беше подржана од FRESTA, од владата на Кралството на Данска.
 • Повеќегодишни серии – од култура FEAST, Еко програма – Зелена ТВ, Млади таленти, Музички таленти, Антикорупција на Балканот, Жените во политиката, Етно - живот, Детски права и сл.
 • Меѓународни копродукции со: ARTE, CFI - Франција, BR, DW- Германија, BBC- Велика Британија , ET-3 Грција, PBS -САД, Југо-Источно Европски канали, Балкански ТВ Канали и многу други …
 • Продуцент на ТВ серии и документарни филмови посветени на духовното наследство и верскиот туризам
 • Диплома за 2-ро место, добиена на Конкурс за Најдобра Фотографија на тема „Заедно кон Европа“, организиран од Европското Движење во Македонија

КАРИЕРА И ПРОФЕСИОНАЛНО ИСКУСТВО

ТВ и филмски Продуцент и Медиумски експерт
 • Основач и Директор на Меѓународниот Филмски Фестивал за културни, духовни и хумани вредности БОГОРОДИЧЕН ПОКРОВ / 2016 година/ поддржан со филмови од Амбасадите на Чешка, Русија, Словачка, Полска, Италија, Шпанија, Словенија, Босна и Херцеговина, Романија, Србија, Црна Гора, Унгарија...
 • Носител на проектот за основање на Сателитскиот Канал на МРТ и билатерални договори со ТВ мрежите: CNN- САД; ZDF, DW, BR- Германија; BBC World; CFI- Canal Франција, ET-3 Грција, Националните сервиси од Словенија, Хрватска, Бугарија, Албанија, Романија и др.
 • Автор на Регионални ТВ серии прикажувани во Грција, Словенија, Романија, Хрватска, Србија, Црна Гора, Албанија и др.

ПРОФЕСИОНАЛНИ АНГАЖМАНИ

 • Менаџер на Семинар за обука за новинарите од Балканот за AVID технологијата со BR – Bavarian TV, Германија
 • Конференции и семинари во Данска и земјите на SEЕ Europe
 • Национален координатор за Македонија во рамките на CIRCOM- Регионална ТВ асоцијација која припаѓа на Европската Унија со повеќе од 370 телевизиски куќи / 4 години/
 • Национален координатор од Македонија во рамките на Co-Pe -Am, -регионална асоцијација за Медитеранска ТВ соработка /4 години/

МЕЃУНАРОДНИ КОНФЕРЕНЦИИ, ФЕСТИВАЛИ, СЕМИНАРИ

 • Светски Фестивал Москва, Алжирски средби на Медитерански држави, Конференции во Замбија, Зимбабве, Танзанија, Сенегал, Гана, Тунис, Алжир, Мали, Њу Делхи, Европски и Балкански семинари и сл.
 • Медиумски Конференции и семинари: Фиренца, Рим, Трст, Берлин, Истанбул, Мароко итн.
 • Филмски Саем во Будимпешта, MIP TV ТВ саем
 • MIP TV –Cannes -Франција ;
 • EUROPE - Berlin- Германија
 • Медиумска Светска конференција –New York, OUN Forum и други...
 • Во својство на директор на ex Здружение граѓанска иницијатива на Македонија релизира голем активности на национално и меѓународно ниво

ОБРАЗОВАНИЕ И РАБОТНО ИСКУСТВО

 • Новинар и програмски уредник во Македонската Радио Телевизија - МРТ од 1980 година
 • ТВ и филмски продуцент- Независна Top World ТВ продукција од 1994 год.
 • Дописник на Дневниот весник „Нова Македонија“ од Белград; Дописник на МТВ и ТВ Сараево
 • Раководител за Меѓународна соработка и меѓународни ТВ копродукции на МРТ /4 години/
 • Новинар, Сценарист, Режисер и Медиумски консултант – ТВ & Прес, Продуцент и автор на медиумски проекти од разни жанрови
 • Дипломира на Факулутет за Политички науки во Белград - Меѓународна Дипломатија -1980 год.
 • Дипломира на Богословскиот Факултет “Св. Климент Охридски” во Скопје 2012.год.
 • Магистрант на Историја на Религиите на Институтот за Национална Историја - Скопје

РЕФЕРЕНЦИ

МЕЃУНАРОДНА АКАДЕМИЈА ЗА ТВ УМЕТНОСТИ И НАУКИ – EMMY AWARDS - NEW YORK
UNICEF
CFI- Франција
BMC-Данска
CIRCOM– SOUTH EAST EUROPE –Регионална ТВ мрежа
ET-3 - Грција
TV BR- Германија
Контакт: topworldskopje@gmail.com